Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).

Ovocné pyré Jablka můžeme různě kombinovat s banány nebo hruškami.


Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.

Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kaše.

Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 menší růůžici květáku omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši s olivovým olejem.

Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 menší růžici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výše) . Pak smícháme dohromady a podáváme.

Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)

130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kaši.

ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)
Dušenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později lžičku jogurtu)

Banánová kaše ( ukončený 6. měsíc)

oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Přidáme 2-4 lžíce kojeneckého mléka.

Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové šťávy společně smícháme na jemné pyré.

Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)

3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.

Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.

4. ukončený měsíc

Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.

Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.

Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.

5. ukončený měsíc

Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo kuřecí vývar – 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje.

Červená čočka
Ingredience: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálku nakrájeného pórku, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: všechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.

Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.

6. ukončený měsíc

Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.

7. ukončený měsíc

Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.

Zeleninové rizoto
Ingredience: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.

Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kaši.

8. ukončený měsíc

Pohanková polévka
Ingredience: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.

Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup: Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

Špenátová pomazánka
Ingredience: máslo, špenát listový, šalotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme šalotku a přidáme nakrájený špenát. Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a osolíme.

9. ukončený měsíc

Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.

Rýžové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýže
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýží.

Ovocná kaše
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lžící cukru.

10. ukončený měsíc

Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.

Mléčná krémová polévka z mrkve

Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.

Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.

11. ukončený měsíc

Pórková polévka bílá
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek.
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Zahustíme jíškou.

Rajčatová kaše

Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme.

Tvarohová pomazánka

Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh.
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a jemně nakrájenou pažitkou.



Zeleninová směs s masem na sto způsobů (oběd, večeře)
Brambory (rýže, těstoviny)
Mrkev
Petržel
Zelený hrášek
Brokolice
Špenát
Červená čočka (je výborná a rychlá, nemusí se namáčet)
Celer (opatrně při sklonu k alergiím)
Rajče (zbavené slupky)
Pórek
Kapie (oloupaná)
maso uvařené nebo dušené (krůtí, králičí, kuřecí, telecí, hovězí, libové vepřové), případně mořská ryba dušená na páře
Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo dušené maso

TIP: nakoupené maso uvaříme nebo udusíme,vychladlé pokrájíme nebo rozmixujeme a rozdělíme do drobných porcí, které samostatně zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu, označíme datumem a uskladníme v mrazáku. Potom stačí dle potřeby jen vyndat jednotlivou porci masa a přidat do horké zeleninové směsi těsně před dokončením. Zeleninu je lépe nezmrazovat, protože ztrácí vitamíny.

Nastavovaná kaše s vaječným žloutkem (oběd, večeře)
Brambory
Pohanková (nebo pšeničná) lámanka
Kousek másla nebo margarínu
1 vejce natvrdo (pouze žloutek)
Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši.

Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše.

TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky.

Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře)
2 rajčata zbavená slupky
pórek
zelený hrášek
kousek papriky
šunka na kostičky
těstoviny
Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.

Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme

Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka

Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky

Svíčková omáčka (oběd)
mrkev
petržel
celer
3 lžičky bílého jogurtu
knedlík (nebo těstoviny)
maso (vařené nebo dušené)

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině ještě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není vše měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme do ní pár lžiček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.

Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.

Dort k prvním narozeninám (svačinka)
3 střední jablka (oloupat a rozdusit na trošce vody do poloměkka)
1 vanilkový puding (přidat do jablečného pyré a nechat zhoustnout)
2 lžičky cukru (podle sladkosti jablek)
balíček piškotů
čerstvé (hruška, banán, hroznové víno, broskev) nebo konzervované ovoce (mandarinky, ananas, meruňky)
Jablka oloupeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, podlijeme asi půl hrnkem vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. V hrnku si rozmícháme jeden pudingový prášek v trošce studené vody, přilijeme do jablečného pyré, necháme zhoustnout a potom vaříme asi 2 minuty.

Do dortové formy navršíme piškoty, pokropíme šťávou z kompotu a přidáme kompotované ovoce (nebo poklademe čerstvým ovocem) a přidáme vrstvu jablečné hmoty. Postup opakujeme, končíme opět vrstvou jablečné hmoty. Dort necháme v ledničce ztuhnout, poté můžeme zdobit šlehačkou nebo ozdobit barevným sušeným ovocem.

V ochuzené podobě bez šlehačky dětem chutná jako výborná lehká svačinka

Lipánková ňamka (svačinka)
Lipánek maxi (nebo jiný tvarohový krém), případně lze nahradit tužším jogurtem nebo kysanou smetanou
Kompotované meruňky (jsou nejlepší, ale lze je nahradit i jiným ovocem)
Piškoty
Do misky naklademe piškoty, přidáme vrstvu meruněk nakrájených na kousky a pár lžic šťávy, navrch dáme Lipánek a necháme ztuhnout.
Brokolice(nebo mrkev) se sýrovou omáčkou(od 1 roku)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Brokolice,(mrkev), máslo, sůl,kostička taveného sýra

POSTUP PŘÍPRAVY

Na máslo dáme brokolici(mrkev na kostičky), kterou podlijem vodou a podusíme do měkka.Záměrně přidáme více vody-když je zelenina měkká, přidáme k ní kostičku taveného sýra a rozmícháme.Vznikne nám tak řidší omáčka... Dosolíme-solíme až po přidání sýra...Podáváme s těstovinami

Tuňáková pomazánka pro děti cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 plechovka tuňáka 1 obdelníček sýru (nejlépe nějaký smetanový) 1 tvaroh sůl na dochucení

POSTUP PŘÍPRAVY

Sýr smícháme s tvarohem, přidáme tuňáka (olej z konzervy odliju) a dosolíme podle chuti. Zkoušela jsem přidat i najemno nasekanou cibuli, ale dětem to víc chuná bez ní.
Pokud chcete mít pomazánku jemnější a nadýchanější, je možno do ní vmíchat trochu horkého mléka.
Zdobíme nakrájenou zeleninou.

Rybí filé v mrkvičce cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kostka rybího filé bez kostí, 1 menší mrkev, kousek másla, voda, pro větší děti trošku soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrůlku si rozpustíme máslo a mrkev na něm chvíli restujeme, pak přidáme filé (nemusí být úplně rozmrzlé), podlejeme vodou a asi 10 minut dusíme. Podáváme s brambory.

FILÉ SE ZELENINOU (cca od roka)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátek filé, zelenina - hrášek, mrkev, pórek, kukuřice (zkrátka, co mají vaše děti rády), kmín, majoránka, sůl - nemusí být..., máslo, instantní rýžová krupička - kaše

Rizoto pro miminka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce rýže ,půlku mrkve,dvě růžičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (může být i ze stehna),olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme do měkka rýži,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.

Lilek na zelenině

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Malý lilek, brambory, mrkev, olivový olej, instantní rýžovou kaši (ve zdravé výživě), sůl, kmín, majoránku

POSTUP PŘÍPRAVY

Na olivovém oleji orestujeme nakrájený lilek, brambory a mrkev, přidáme drcený kmín, majoránku a podlijeme malým množstvím vody. Osolíme. Dusíme do měkka a neustále podlíváme vodou. Až je zelenina měkká a lilek téměř rozvařený, zahustíme rýžovou instantní kaší. Je to vynikající a hlavně rychlý, celé jídlo Vám zabere 1/2h času. Dobrou chuť.

Sladké jáhly

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jáhly, ovoce - nejlépe banán, nebo přesnídavka, větším dětem od 9. měsice . na špičku nože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru / Glukopur/.

vhodné od ukončeného 6. měsíce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Hrst jáhel spaříme horkou vodou a uvaríme do měka, pak přes utěrku scedíme,a by byly bez vody. jáhly s banánem rozmačkáme na kaši. / Pokud nemáte ovoce tak jej promíchejte spřesnídávkou/. menším dětem od. 6. měsíce mixujte - větším od 8. měsíce směs jen roztlačte vidličkou. Pro děti od 9. měsíce můžete do horkých jahel dát na špičku nnože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru.

vhodné od ukončeného 6. měsíce.

Mrkvová polévka s badyánem (vhodná od 6.měsíce)


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 karotek, 1 malá cibule, 1 hvězdička badyánu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička olivového oleje, ½ lžičky medu, 1 lžička kerblíku, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájenou mrkev, cibuli, badyán a olej vložíme do studené vody. 20 minut pomalu vaříme.
Po zchlazení vyndáme badyán a přidáme med, citrónovou šťávu a kerblík.
Dítěti ji můžeme rozmixovat, pokud ji pije z láhve. Tehdy vynecháme sůl.
Pro dospělé podáváme s opečenou bagetou.

Sladká rýže pro nejmenší...

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rýže-nejlepší je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
špetička soli
špetička mleté skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve vodě se špetkou soli uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.
Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.
Už jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýže je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí.

Cuketová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 malá cuketa-asi 200g,1 stř. cibule,1 brambora,1 kostka zeleninivého bujónu,80 g malých mušliček,sůl,pepř,petrželka

POSTUP PŘÍPRAVY

VARIANTA č.1 pro děti od 4 let a pro dospělé o 1 litru vody dáme vařit oloupanou celou cibuli,cuketu nakrájenou na kostky,kostku bujónu a okrájenou bramboru,vaříme asi 12 min.Vše rozmixujeme,upravíme hustotu,aby polévka byla krásně krémová.Přivedeme k varu,přidáme mušličky,předem uvařené v osolené vodě,necháme přejít varem.Osolíme , opepříme a ozdobíme peprželkou.VARIANTA č.2 pro děti od 1 roku:místo bujónu dáme vývar z kořenové zeleniny a méně soli i pepře.VARIANTA č.3 pro děti od 8 měsíců:místo bujónu dáme zeleninový vývar ,před mixováním vyjmeme cibuli,nesolíme ani nepepříme,dáme drobnější těstoviny-jako jsou vlasové nudle,těstovinová rýže či písmenka.

Kuře s pomerančem ( pro mimi tak od 8.měs)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuřecí maso, brambor, šťáva z 1/2 sladkého pomeranče

POSTUP PŘÍPRAVY

Kousek kuřecího masíčka uvaříme ve vodě, nakrájíme najemno a zakapeme pomerančovou šťávou. Smícháme se zvlášť uvařeným a dobře vidličkou rozmačkaným bramborem.
Větším dětem můžeme vodu trochu osolit.


Kedlubnová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

polovina kedlubny
2 brambory
1 mrkev
lžička olivového oleje
500 ml vody vhodné pro kojence

POSTUP PŘÍPRAVY

Očistíme kedlubnu a nastrouháme nahrubo, brambory, mrkev očistíme a krájíme nadrobno. Vše dáme vařit doměkka. Polévku rozmixujeme. Do hotové polévky můžeme přidat pažitku nebo petrželovou nať.

Ovesná kaše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hrnek mléka,3 vrchovaté lžíce ovesných vloček-dobré jsou "jemně mleté"ale nejlepší jsou "extra jemně mleté celozrnné"(nemáme-li je,stačí obyčejné ovesné vločky,které přebereme,aby v nich nebyly šlupky a semeleme na masovém strojku všechny najednou,aby jsme měli zásobu na příště),pár zrnek soli,2 lžičky cukru,trochu másla na polití ,na dochucení-Granko,vanilkový cukr,skořicový cukr nebo ovocná přesnídávka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do studeného mléka dáme cukr,sůl a ovesné vločky.Přivedeme k varu,stáhneme plamen a za stálého míchání necháme trochu zhoustnout.Nalijeme do talíře,polijeme máslem a dochutíme Grankem,van. cukrem,skořicovým cukrem nebo trochou přesnídávky.Tohle jídlo je vhodné pro děti od jednoho roku.Chceme-li kaši dělat miminku mladšímu-od ukončeného 8.měsíce-dáme mléko na které je miminko zvyklé,nesolíme a místo cukru dáme hroznový cukr-Glukopur.

Dobrý jogurtík
Postup přípravy:
Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit do malého množství kojenecké vody. Stačí cca 2-5 minut (podle druhu jablka). Vodu nenechame úplně vyvařit. Do misky si přelijeme bílý jogurt z kelímku (nejlépe nějaký opravdu "živý" jogurt). K jogurtu přidáme povařené a vidličkou rozmačkané jablko. Do vody, která zbyla z vaření jablíčka, dáme asi 6 piškotů a necháme je rozmočit. Pak je přidáme rovněž do jogurtu. Nabízíme jako svačinku dětem cca od 8 měsíců - záleží na každé mamince.

jáhlovo-pohankový nákyp
Seznam ingrediencí:
1/2 hrnečku jáhel
1/4 hrnečku pohanky
2 vejce
4 lžíce cukru

Postup přípravy:
Jáhly a pohanku uvaříme zvlášť a po prvním varu vyměníme vodu. Dovaříme doměkka ve druhé vodě se špetkou soli. Cukr se žloutky utřeme, přimícháme vychladlé jáhly a pohanku a sníh. Urovnme na vysypaný poloviční plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15-20 min. Nákyp je výborný s meruňkovým kompotem.

Pohanka na způsob žemlovky
Seznam ingrediencí:
2 hrnečky pohanky
4,5 hrnečku vody
2 jablek
1 hrst sušených švestek (nebo i čerstvých)
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice
dle potřeby Rama Crème Bonjour máslová pochoutka


Postup přípravy:
Vypranou pohanku zalijeme vroucí vodou. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme stát 20 - 30 minut. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijeme. V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, 1 lžičku skořice a půl balení vanilkového cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě polovinou připravené pohanky (používáme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Další vrstvu tvoří nakrájené sušené švestky. Druhou polovinu pohanky smícháme s 1 lžičkou skořice a zbytkem cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Poklademe kousky máslové Ramy nebo zakapeme olejem a dáme zapéct.





KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK PRO BATOLATA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Květák, kojeneckou vodu, vajíčko, kmín, majoránku, máslíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

Květák uvaříme v kojenecké vodě a přidáme trochu kmínu, po uvaření orestujeme na trošce máslíčka s vajíčkem a pro chuť přidáme maličko majoránky, je to moc mňam

Těstoviny se špenátem a taveným sýrem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro 3 osoby těstoviny 1 špenátový protlak 3 tavené sýry chuť smetanvou (třeba smetanyto prostě ty obdelníkové) česnek 4 stroužky, smetana na vaření, sůl málo, tvrdý sýr na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Velmi rychlé.
Necháme rozpustit špenátový protlak přidáme česnek podle chuti, asi 3/4 smetany z kelímku-vůbec nedáváme vodu, tavené sýry-necháme rozpustit ve špenátu, až nakonec solíme.
Podáváme s jakými koli těstovinami a sypeme nastouhaným sýrem. Je to velmi jemné.

Další varianty-špenát česnek smetana vše zůstává stejné, ale vedle na pánvi si na oleji(málo oleje a
pořád míchat) osmažíme nadrobno pokrájenou šunku asi 15dkg a do ní přidáme tavený
sýr také 3 kostky ale s příchutí škunky a necháme rozpustit, nakonec smýcháme se
špenátem a prohřejeme.-Je to sytější.

BROKOLICOVÝ KRÉM PRO BATOLATA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kojenecká voda, brokolice, špetička kmínu, mini špetička soli, umělé mléko a asi 15minutek čas

POSTUP PŘÍPRAVY

V kojenecké vodě se uvaří brokolička do měkka s kmínem a solí, po uvaření rozmixujeme do krému a přidáme pro zjemnění chuti trochu um. Konzistence by měla být hustší než klasická polívka, prostě krém.



skvělá zdravá svačinka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hrst piškotů, 1 větší mrkev, 2 větší jablíčka, trochu citronové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablíčka oloupeme, mrkvičku očistíme a na struhadle nastrouháme( Nastrouháme na struhadle na jablka viz foto), tak aby jablek i mrkve bylo půl na půl. Zakapeme citronovou šťávou, když není tak použijeme citronelu(jen maličko). Ktomu všemu v ruce po dvou piškůtkách nalámeme piškoty najemno(oni se rozmočí a osladí svačinku)Pokavaď jsou jablíčka moc kyselá přidáme trochu cukru. DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším dětem můžeme před podáváním ještě rozmačkat.


15-ti minutová bramborová omáčka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3-4 střední brambory, voda, 250 ml mléka, 100 ml smetany, sůl, kmín, 2 lžíce hladké mouky, vajíčka vařená na tvrdo
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory si nakrájíme na drobné kostičky a dáme je vařit do vody, do které jsme přidali sůl a kmín. Když jsou brambory měkké, smícháme si mléko s moukou a omáčku zahustíme. Necháme provařit a nakonec přidáme na zjemnění smetánku.
Na tvrdo vařená vajíčka si nakrájíme na drobné kostičky a v mícháme na talířku do omáčky. Můžeme nadrobit i chleba.
Pro úplně malé dětičky vynecháme sůl a smetanu a z vajíčka dáme jen vařený žloutek.


Balkánský fazolový hrnec -
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 1/2 lžičky provensálského koření, 80 g rajčatového protlaku, 20 g sladké mleté papriky, jedna velká paprika, 3 lžíce oleje, petrželka, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Fazole propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Vodu doplníme tak, aby fazole byly zatopeny, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku, provensálské koření a přivedem k varu. Sbíráme pěnu a na mírném ohni vaříme do měkka. Pokud se voda vyvaří, přidáme trochu horké vody. Dbáme na to, aby nebylo mnoho tekutiny. Až jsou fazole měkké, přidáme na drobno nákrajenou papriku a protlak a povaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji mletou papriku, kterou ihned zavaříme do pokrmu. Ochutíme petrželkou a podle chuti osolíme a necháme 20 minut zaležet. Uzeninu ani maso nepřidáváme - pokrm je bohatý na bílkoviny sám o sobě. Takto připravené fazole chutnají i nám dospělým. Jako přílohu podáváme tmavý chléb

Domácí termix

1 sáček pudingu (zvolíme takový, jakou chceme mít příchuť termixu)
1 měkký tvaroh
cukr dle chuti

Uvaříme puding běžným způsobem, necháme vychladnout. Dáme do mixéru, přidáme tvaroh a rozmixujeme. Nakonec přisladíme.

TVAROHOVÉ KULIČKY

250 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, podle potřeby dětská krupice, 50 g strouhanky z piškotů, 100 g jablek nastrouhaných na struhadle, 10 g rostlinného tuku na polití

Z uvedených surovin kromě strouhanky z piškotů a tuku vypracujeme jemné těsto hustší konzistence, které necháme asi 15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vodě asi 10 minut. Občas promícháme. Uvařené dáme na talíř, posypeme strouhankou a polijeme rozpuštěným tukem. Z mé zkušenosti můžu říct, že jsou dobré i přelité dětskou přesnídávkou.

Podáváme dětem od 11 měsíců.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ DĚTSKÝ


2 polévkové lžíce oleje, 20 g cibule, 100 g brambor, 10 g zelené papriky, 10 g rajčat, sůl, voda na podlévání

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostičky, mírně osolíme a dáme na zpěněnou cibulku dusit do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme horkou vodou. Potom přidáme pokrájenou zelenou papriku a pokrájená rajčata, a za občasného míchání zakryté dusíme do úplného změknutí. Rajčata dodají pokrmu správnou gulášovou barvu a navíc to také krásně zahustí.

Podáváme dětem od 1 roku.

Ostraváček

1 kelímek nízkotučného tvarohu
mléko dle potřeby (zhruba 2-4 lžíce)
2 sáčky vanilkového cukru


Smícháme tvaroh s trochou mléka, přidáme oba vanilkové cukry a do hladka ušleháme. Do Ostraváčku můžeme také přidat rozmixované ovoce (např. banán, jahody nebo jakékoliv jiné ovoce).

krupičková polívčička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
máslo, zeleninu co má váš prcek rád, ovesné vločky,podravku, vajíčko, smetanu, petrželku*
POSTUP PŘÍPRAVY
je to rychlá polívčička která nasy'tí
na másle si osmahnem zeleninku a postupně přidáme.....oves. vločky ( v polívčičce se rozvaří) , dětskou krupičku (čím víc, tím husčí) a vajíčko. a jakmile se to zežmolkovatí, přidáme vodu* ochuťíme podravkou podle potřeby a vaříme do změknuťí zeleniny a pro zjemnění můžem zakápnout smetanou (nemusíme) a zdobíme petrželkou *
žádné pucky ani hrudky se vám neudělají, nebojte ;o))
dobrou chuť !!

*** když dáte místo zeleniny špenát, máte špenátovou

Koprovka pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jakékoliv maso, voda, kopr, smetana (jogurt), solčanka (sůl), hl. mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vody dáme vařit maso. Osolíme. Když je vařené, přidáme kopr (dáváme ke konci, je daleko lepší a chutnější), vmícháme vejce (dětem do 1 roku jen žloutek). Dohustíme smetanou nebo jogurtem dle vlastního uvážení s hladkou moukou.
Více koření nepřidávám, takhle vynikne chuť kopru. Lze podávat s knedlíkem nebo s bramborem. Když byl syn menší, brambor jsem nastrouhala na hrubo a vařila současně s masem. Pak už to nebylo ani třeba moc zahušťovat.




Kapusta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cibule, máslo (olej), kapusta, solčanka, cukr, kmín, brambory
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nebo másle zpěníme cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kapustu, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme trošku cukru, kmínu, solčanku nebo jen sůl.
Dusíme až je kapusta měkká. Pak rozmačkáme brambory, pro větší děti můžeme nechat jen tak.
Lze udělat jen tak nebo s masem. Jídlo je velice zdravé a chutné.

Dýňová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
dýně ( postačí 1/4 dýně)
cibule
oliv. olej
solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Dýni omyjeme a nakrájíme i se slupkou, cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oliv. oleji, poté přidáme nakrájenou dýni, orestujeme a zalijeme cca 2 dcl vody. Dýni dusíme pod pokličkou zhruba 15 min., poté rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem) na hladký krém. Vznikne pyré, které není třeba dochucovat, dcerce chutná jen takhle přírodní je možné ho dochutit trochou soli nebo solčanky.
Je to velmi rychlá a chutná polévka.
Někdy dám více dýně, aby mi vznikla spíše omáčka a tou pak polévám brambory,

Rybí karbanátky pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
50 g rybího filé ( jedna kostka), stejné množství vařených brambor ( stačí jeden malý ), 10 g čerstvé strouhanky ( nekdy se musí přidat ), 1 lžíce oleje, půlka rozšlehaného vejce, trošičku sůl a bylinky - sušené nebo mražené - já dávám petrželku, majoránku, nebo koupenou směs bylinek na ryby bez soli !, a klidně i špetku česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Filé uvaříme - tak 10 minut, ještě budeme dosmažovat- vybereme případně a ŘÁDNĚ kostičky a najemno nasekáme. Pěkné brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo drobně nakrájíme. Obojí smícháme, vmícháme vejce, sůl, bylinky, olej a nakonec strouhanku - to proto, že je jí někdy potřeba více , někdy méně - přidáme jí tolik, aby se vytvořila tvárná hmota na vytvoření karbanátků - tak, aby se nerozpadaly.
Vlhkou rukou tvoříme nejdřív kuličky o průměru asi 5 cm, ty zploštíme na karbanátek, obalíme trochu ještě ve zbylé strouhance a smažíme na rozpáleném oleji do růžova.
Necháme na ubrousku okapat z přebytečného tuku.
Podáváme z bramborovou kaší a kompotem
TIP : vhodné i pro děti od 9 měsíců - v tom případě karbanátky najemňounko rozmačkáme do kaše vidličkou.

Kedlubnová kaše na 6porci od 5.měsíce

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2kedlubny,500g cuket,300g brambor,50g másla,4žloutky,
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky,jemne lístky natí odložíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. 2) Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory.Přidáme 0,1l vody a vše podpokličkou 15 min. povaříme.Kedlubnovou nat opereme,lístky otrháme ,přidáme je po 15minutach k zelenině a vše povaříme dalších 5-10minut. 4) Zeleninu rozmixujeme na jemnou kaši ,přidáme zbyly tuk a žloutky. Rozdělíme na porce ,ktere zmrazíme. Před podáváním ještě jednou povaříme.



Zeleninová kaše s krůtím masem do zásoby na 4-6porci od5měsíce.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g fenykolové hlízy,350g salátové okurky ,350g brambor,100g krůtich prsíček ,špetka mletého kmínu,4-6lžiček másla nebo oleje s klíčku. doba přípravy 30min.
POSTUP PŘÍPRAVY
1) Fenykl a okurky omyjeme.Fenykl očistíme a hlízu nakrajíme na malé kousky .Zužitkujeme i křehké ,zelené špicky listů. 2) oloupanou okurku podélně rozpůlíme a zbavíme ji jader.Zbytek nakrajíme na kostky.Přidáme i omyté a na menší kousky nakrájené oloupané brambory. 3) krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky .Zeleninu ,brambory ,maso a kmín přivedeme k varu v 0,5l vody a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě 15min. tuto hustou polevku rozmixujeme na jemnou kaši .Po jednotlivych porcích zmrazíme.


Vegetariánská zeleninová kaše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bezlepková na 1porci od5měsícu. 100g karotky, 20g prosných vloček, 1 malý žloutek, 1 malé jablko, 2lžíce pomerančové štávy, 1 lžíce másla,nebo oleje z klíčku.
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Oloupanou karotku nakrajíme na malé kousky.Ve 150ml vody ji přidáme k varu a vaříme ji při mírně teplotě15min.2) Přisypeme vločky a přidáme žloutek.kaši za stáleho míchání povaříme a odstavíme z vařiče. 3) omyté a oloupané jablko zbavíme jadřínce a nakrájíme na drobno.Kousky jablka společně se štavou přidáme do kaše a pomoci ručního mixeru rozmixujeme na jemnou kaši. 4) Kaši důkladně promicháme s máslem nebo olejem /týdně jen jeden žloutek/

JABLKA S VANILKOVÝM PUDINKEM:

Nahrubo nastrouhám jablka bez slupky a rozvařím jako na kompot jen ve vodě, doleju vodu na půl litra a vmíchám 1 vanilkový pudink + cukr, vařím až to zhoustne. Pak můžete zdobit tvarohem, šlehačkou....piškotky.


Od ukončeného 8. měsíce
Rýžové dortíky
Připravíme podle návodu 1 porci mléčné kaše Sunarka s rýží a banánem
(120 ml vody + 5 polévkových lžic kaše). Na malé kostičky nakrájíme banán
a broskev a zamícháme do ještě teplé kaše. Naplníme 2 širší sklenky
s hladkými stěnami o obsahu 100 ml nebo formičky, které jsme vytřely
malým množstvím slunečnicového oleje. Necháme v lednici vychladnout
a vyklopíme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem a přelít malým množstvím
ovocné šťávy Sunárek.
Pro plně kojené děti, které zatím nedostaly jiné mléko, můžeme použít Sunarku
rýžovou (nemléčnou) připravenou do Sunaru HA. Další postup je stejný.

Zdravá kaše
Připravíme 150 ml obilné kaše Sunarka ovesná s rýží a jablky, necháme
vystydnout a zamícháme 2-3 polévkové lžíce čerstvého bílého jogurtu. Můžeme
přidat i čerstvé ovoce podle chuti dítěte.
Je možné obměňovat libovolnou Sunarku a ovoce podle toho, co dítěti
chutná a co máme právě doma.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA